باید ها و نباید های ارتودنسی دندان

ساخت وبلاگ

فلوراید تراپی

استفاده از ژل و وارنیش فلوراید دو روش متداول فلورایدتراپی در مطب می‏باشد. ترکیبات مختلفی از فلوراید می‏تواند به صورت ژل درآید که یکی از مشهورترین آنها APF است. سیستم‏های APF، اصولاً مرکب از مخلوط‏های اسیدی هیدروفلوریک و اسیدفسفریک با غلظت‏های 23/1% فلوراید و 98/0% اسیدفسفریک با PH 3 تا 5/3 و عوامل طعم‏دهنده، رنگ‏دهنده، شیرین‏کننده و غلیظ‏کننده هستند. این سیستم‏ها وقتی که در ظروف پلاستیکی ذخیره و نگهداری می‏شوند، حداقل به مدت 2 سال از نظر شیمیایی پایدار هستند، اما بعد از چندین ماه نگهداری ممکن است کاهش در ویسکوزیته ژل‏ها ایجاد شود. وارنیش‏های حاوی فلوراید بیش از 40 سال است که به صورت گسترده در اروپا و سایر نقاط جهان استفاده می‏شود اما تا سال 1994 در ایالات متحده مورد استفاده قرار نگرفت. اولین وارنیش فلوراید در اروپا در سال 1964 به نام Duraphatمعرفی شد که حاوی 5% سدیم فلوراید بود. در ایالات متحده این محصول Duraflur نامیده شد. مطالعات نشان می‏دهد که استفاده از وارنیش به دلایلی از جمله راحتی استفاده به خصوص در کودکان خردسال و ناتوان، صرفه جوئی در زمان و جلوگیری از بلع فلوراید مورد استقبال روزافزون دندانپزشکان قرار گرفته است.Skold و همکاران استفاده از وارنیش فلوراید را در مواقعی که امکان برقراری ایزولاسیون کامل نباشد مانند درمان در مدارس توصیه نمودند و نشان دادند که استفاده از وارنیش در یک طرح 3 ساله، نتایج بهتری در کاهش پوسیدگی‏های پروگزیمالی دارد و از نظر اقتصادی نیز به صرفه می‏باشد. Miller عنوان نمود در صورتی که مشخص شود که کودکی نیاز به استفاده از فلورایدتراپی موضعی دارد استفاده از وارنیش فلوراید تنها انتخاب جهت کودکان 6-0 سال و افراد بزرگتری که به هر دلیل چه از نظر همکاری و چه موارد دیگر نیاز به توجه خاص دارند، می باشد.

نتایج مطالعه Peterson نشان داد که اثر فلوراید موضعی به طور مستقیم با مدت زمانی که در تماس با مینا قرار می‏گیرد ارتباط دارد. زمان طولانی تماس، مقدار فلوراید جذب شده توسط مینا را افزایش می‏دهد. همچنین منجر به افزایش تشکیل هیدروکسی آپاتایت فلوراید و کاهش حلالیت مینا در برابر اسید می‏شود.در حالی که مطالعه Villena و همکاران نشان داد که افزایش زمان تماس ژل فلوراید APF از یک دقیقه به چهار دقیقه تاثیری در افزایش جذب فلوراید یا افزایش تاثیر رمینرالیزاسیون مینائی ندارد. لذا این تحقیق با هدف مقایسه غلظت و مدت ماندگاری فلوراید بزاق پس از استفاده از وارنیش و ژل فلوراید انجام شد.

درمان با فلوراید یا فلوراید تراپی

فلوراید تراپی (به انگلیسی: Fluoride therapy) عبارت است از رساندن موضعی یا سیستمیک فلوراید به دندان‌ها برای محافظت از آن‌ها در برابر پوسیدگی. فلوراید تراپی باعث پیشگیری از پوسیده شدن دندان‌ها و داشتن لبخند هالیوودی می‌شود، چرا که فلوراید تراپی گنجاندن فلوئورآپاتیت معدنی در مینای دندان آسیب‌دیده است. فلورآپاتیت یکی از ساختارهای طبیعی دندان انسان نیست، اما در دندان‌های کوسه یافت می‌شود. ماده معدنی اصلی در مینای دندان هیدروکسی‌آپاتیت است که در صورت وجود فلوراید در مجاور آن، فلورآپاتیت تولید می‌شود. مواد معدنی دندان چه در حضور فلوراید یا فقدان آن به‌طور متناوب در حال کاهش و افزایش است. شدت این عمل به میزان اسیدی یا بازی بودن دهان و غلظت عناصر مختلف در دهان بستگی دارد. در صورت وجود فلوراید، بازگشت مواد معدنی به دندان افزایش می‌یابد و همچنین دندان‌ها در برابر اثر تخریبی لاکتیک‌اسید که توسط باکتری‌ها ایجاد می‌شود مقاوم می‌شوند. یکی از دلایل مسواک زدن رساندن فلوراید به دندان است.

در فلوراید تراپی موضعی، فلوراید مستقیماً در مجاور سطوح دندان قرار داده می‌شود. متداول‌ترین شکل آن استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید است. روش‌های دیگر فلوراید تراپی موضعی شامل دهان شویه، قرص، ژل، فوم و وارنیش می‌باشد.

در فلوراید تراپی سیستمیک، فلوراید به آب، نمک یا شیر افزوده می‌شود یا ممکن است از قرص حاوی فلوراید استفاده شود. در مناطقی که دارای آب فلوریده هستند سایر روش‌های فلوراید تراپی سیستمیک توصیه نمی‌شود.


مزیت فلورایت تراپی


فلوری توسط دندان‌پزشکان و متخصصان پزشکی و دندانپزشک زیبایی دنیا به عنوان عاملی مؤثر در پیشگیری از پوسیدگی‌های دندانی شناخته شده‌است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده فلوریداسیون آب آشامیدنی را به عنوان یکی از ۱۰ دستاورد برتر در زمینه سلامت عمومی معرفی کرده‌است. از این موضوع می‌توان چنین برداشت کرد که فلوراید تراپی به‌طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته‌است. تعدادی از روش‌های فلوراید تراپی شناخته شده‌اند، از استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید در خانه گرفته تا استفاده از فلوراید موضعی در مطب‌های دندان‌پزشکی. عموماً از فلوریداسیون آب آشامیدنی یا سایر مواد خوراکی مثل نمک حمایت می‌شود. درمان خانگی می‌تواند شامل استفاده از داروی بدون نسخه (OTC) یا با نسخه شود. هر دو نوع آن شامل موارد زیر است: دهان‌شویه، ژل یا فوم، وارنیش فلوراید، مکمل‌های غذایی حاوی فلوراید و آب فلوریده.


مکانیسم فلوراید تراپیفلوراید پوسیدگی مینای دندان را با تولید فلورآپاتیت و گنجاندن آن در مینا کاهش می‌دهد. یون‌های فلوراید در مراحل آغازین پوسیدگی، شدت دمینیزاسون مینا را کاهش و رمینالیزاسیون آن را افزایش می‌دهند. هنگامی که فلوراید در دهان است چرخه رمینرالیزاسیون برای جلوگیری از پوسیدگی به شدت فعال می‌شود اما بعد از بلعیدن آن تأثیر کمتری دارد.

اثر فلوراید

اثر فلوراید بر فلور میکروبی دهان بسیار کم است و نقش بسزایی را ایفا نمی‌کند. برخی مطالعات آزمایشگاهی بر روی سلول‌های باکتریایی نشان داده است که فلوراید در نقش یک ماده آنتی‌میکروبی عمل می‌کند و تأثیراتی را بر روی سلول‌های باکتریای دارد. اثر ضدمیکروبی فلوراید به حداقل غلظت 10 ppm F نیاز دارد در حالی که با مصرف محصولات حاوی فلوراید تنها مقدار مختصری از اثر ضدمیکروبی فلوراید در دهان فعال می‌شود. در یک مطالعه آزمایشگاهی دربارهٔ اثر فلوراید بر روی فلور میکروبی دهان دیده شده که فلوراید صرفاً به عنوان یک ماده ضدمیکروبی عمل نمی‌کند بلکه با کاهش فرایند دمینرالیزاسیون باعث کاهش تعداد باکتری‌ها می‌شود. به‌طور کلی برای تأیید این مطالب نیاز به پژوهش‌های بیشتری است.

فلوراید می‌تواند توسط ترکیبات شیمیایی گوناگونی دریافت شود (سدیم‌فوراید، قلع‌فلوراید، آمین‌فلوراید، مونوفلوروفسفات و…). تفاوت‌های عملکردی کمی بین این مواد مشاهده شده به همین دلیل اگر در افراد تاثییرات متفاوتی دارند به دلیل عادات فردی همچونمسواک زدن است. معمولن مواد شیمیایی حاوی فلوراید با دیگر عناصر ترکیب می‌شوند.

به این دلیل که تمامی روش‌های فلوریداسیون غلظت پایینی از یون‌های فلوراید را در بزاق تولید می‌کنند بنابراین از فلوراید به صورت موضعی بر روی پلاک دندانی استفاده می‌شود. فلوراید باعث پیشگیری پوسیدگی دندانی نمی‌شود اما سرعت پیشرفت آن را کنترل می‌کند به همین دلیل برای داشتن یک عملکرد مؤثر از فلوراید، باید در طول روز به‌طور مکرر از آن استفاده شود.

مضرات فلوراید


مصرف بیش از حد (اوردوز) فلوراید منجر به مسمومیت فلوراید و مرگ می‌شود. برای اکثر بالغین دوز مرگ‌آور ۵ تا ۱۰ گرم تخمین زده می‌شود.خوردن فلوراید در دوزهای ۱۵ تا ۲۰ برابر کمتر از دوز مرگ‌آور نیز می‌تواند ناراحتی‌های دستگاه گوارش ایجاد کند. استفاده زیاد از فلوراید موضعی می‌تواند منجر به فلوروزیس دندانی شود و مصرف زیاد فلوراید سیستمیک می‌تواند منجر به فلوروزیس استخوانی شود. نوجوانان بیشتر در معرض اووردوز فلوراید قرار دارند، اخیراً انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه‌هایی را برای چگونگی مصرف فلوراید منتشر کرده‌است.

فلوروزیس

اغلب فلوروزیس‌ها (به انگلیسی: Fluorosis) خفیف هستند اما با بیشتر در معرض قرار گرفتن فلوراید می‌توانند شدید شوند. اخیراً گزارشی توسط شورای ملی پژوهش ایالات متحده آمریکا ارائه شده که فلوروزیس دندانی شدید می‌تواند منجر به افزایش پوسیدگی شود.

انواع روش­های استفاده از فلوراید چگونه است؟


به طور کلی دو روش استفاده از فلوراید وجود دارد: روش سیستمیک و روش موضعی. در روش سیستمیک فلوراید با بلع وارد بدنش شده و جذب می گردد. در روش موضعی دندان ها در مجاورت فلوراید قرار می­­گیرند. امروزه اثبات شده است بهترین روش فلوراید تراپی در مطب توسط دندانپزشک و با وارنیش فلوراید (ماده ای شبیه لاک) است که بسیار ساده و کنترل شده انجام می گیرد و خطر فلوورزیس (مسمومیت با فلوراید) در این روش وجود ندارد.

در چه مواردی باید فلوراید تراپی انجام شود؟


انجام فلوراید تراپی با صلاحدید دندانپزشک و انجام آن به صورت دوره­ای (هر سه ماه یکبار) بین ۳۰% تا۶۰% درصد باعث کاهش پوسیدگی می شود. فلوراید تراپی هم برای دندان های شیری و هم برای دندان های دایمی قابل انجام است. البته توصیه می شود انجام فلوراید تراپی به شکل منظم پس از رویش دندان های شیری آغاز شود.

فلوراید تراپی برای چه سنینی مناسب است؟


به دلیل تاثیر شگفت انگیز فلوراید بر پوسیدگی دندانی، استفاده از آن برای تمام سنین و زیر نظر دندانپزشک توصیه می­­گردد. اما به طور کلی مهم ترین گروه های سنی به شرح زیر اند:

کودکان زیر ۶ سال: حفاظت از دندان های شیری و مقاوم سازی جوانه دندان های دایمی در برابر پوسیدگی

کودکان و نوجوانان ۶-۱۶ سال: حفاظت از دندان های دایمی در حال رویش به خصوص دندان های آسیا که بسیار در معرض پوسیدگی هستند.

بزرگسالان: فلوراید تراپی در بزرگسالان نیز بسیار موثر است به خصوص در مواردی مانند خشکی دهان (طبیعی یا به علت مصرف دارو)، تحلیل لثه و دندان های حساس، پوسیدگی حداقل یک دندان در یک سال اخیر، وجود روکش در دهان، بیماران تحت درمانارتودنسی و بیماران سرطانی که شیمی­ درمانی می شوند.

فلوراید تراپی در کودکان

جهت فلوراید تراپی در کودکان پیش دبستانی پیشنهاد میشود زیرا کاربرد راحتی داشته و تاثیر برابر با فلوراید موضعی (APF) دارد.

3 بار کاربرد به فاصله 10 روز‌، با کاربرد 4 ماه یکبار تاثیر مساوی دارد. - کاربرد سالی یکبار سودی نمی‌رساند. - رنگ آن قهوه‌ای است و پس از 24 -48 ساعت از روی دندان حذف می‌شود.

دهانشویه‌ها و خمیر دندان فلوراید دار - در کودکان زیر 6 سال (مگر با هدف کاربرد سیستمیک) نبایدمصرف شود - در مناطق با آب فلورید و غیر فلوریده مفید است-

فلورایدهای موضعی در مطب دندانپزشکی سبب کاهش پوسیدگی هم در کودکان و هم بالغین و نیز توقف ضایعات اولیه میشود..

- در استفاده موضعی در مطب، ترکیبات حاوی استانوس فلوراید کاهش بیشتری در پوسیدگی‌ها نشان داده‌اند.
روشهای جلوگیری از بلع فلوراید: وضعیت عمومی بیمار، ساکشن قوی، کاربرد مقدار به اندازه فلوراید، تعلیم بیمار در خارج کردن آب دهان تا 1 دقیقه بعد از کاربرد.

فلوراید موضعی برای استفاده در منزل


خمیر دندانهای فلوراید:استفاده از خمیر دندانهای با تایید ADA توصیه می‌شود. می‌توان انتظار 25 تا 35% کاهش پوسیدگی داشت. 2 یا 3 بار مسواک زدن بهتر از یکبار در روز است.
دهانشویه‌های فلوراید:در برنامه‌های روزانه یا هفتگی نظارات شده 35% کاهش پوسیدگی می‌دهد. استفاده روزانه، و استفاده از دهانشویه پس از مسواک با خمیر دندان فلوراید، به ویژه قبل از خواب شب توصیه شده است. دهانشویه جایگزینی برای استفاده مطبی فلوراید نمی‌باشد.
ژلهای فلوراید:استفاده از ژل خانگی در کنترل پوسیدگیهای حاد کاربرد دارد. ژل به کمک مسواک قبل از خواب و پس از مسواک زدن با "خمیر دندان" کاربرد دارد. موارد تجویز ژل و دهانشویه شبیه است ولی مزیت آشکاری نسبت به هم وجود ندارد.


فلورايد به طرق مختلف مي تواند دراختيار دندان ها قرارگيرد


آب آشاميدني(اگرفلورايددرآب آشاميدني به ميزان مناسب موجودباشد،پوسيدگي دنداني راتاحدود60%كاهش مي دهد).
مصرف موادغذايي مانندچاي وغذاهاي دريايي.
قرصهاوشربتهاي حاوي فلورايد.
دهان شويه (دركودكان بالاي 6سال)، خميردندان،ژل(استفاده درمنزل به طورروزانه).
ژل هاي موضعي كه توسط دندانپزشك برروي دندانها استفاده مي شود (درمراكزبهداشتي درماني داراي واحددندانپزشكي فعال باهزينه اي بسياركم براي كودكان زير12سال انجام مي پذيرد.)
دهان شويه هايي كه درمدارس به صورت هفتگي توزيع مي شود.
به طوركلي مقدارفلورايدي كه به بدن مي رسد بستگي به اين داردكه درچه منطقه اي زندگي مي كنيم وچه نوع آب وغذايي مصرف مي نمائيم.


درمناطقي كه ميزان فلورايدآب آشاميدني زيادترازحدمعمول باشدبراي جلوگيري ازتغييررنگ دندانها (فلوئوروزيس)تاحد مقدورمخزن ومنشاء آب منطقه راعوض مي نمايند وياآبهايي راكه فلورايدكمتري دارندباآن مخلوط مي نمايند .

دراين مناطق استفاده ازخميردندان حاوي فلورايدودهان شويه هاي فلورايدتوصيه نمي گردد 

وارنيش فلورايد:ماده اي است به رنگ شكلاتي كه كار برد آسان، كاملا بدون درد بدون نياز به بي حسي، ماده‌اي موثر براي كاهش پوسيدگي دندان كودك و بي‌خطر بودن براي دندان و كودك از جمله مزاياي اين ماده است وتوسط دندانپزشك برروي دندان كودكان استفاده مي شود.

آمادگي قبل ازمراجعه براي فلورايدتراپي دركودك:سعي كنيدكودك آب وغذاخورده وسيرباشدزيرابهتراست تاچند ساعت بعدازاستفاده ازماده فلورايد برروي دندان ازخوردن وآشاميدن خودداري نمايد،همچنين كودك راازنظرهمكاري نمودن براي انجام اين كارآماده نمائيد.

 

مراحل انجام فلوراید تراپی چگونه است؟


۱- ابتدا سطح کلیه دندان ها با برس یا یک دستمال مخصوص تمیز می شود.

۲- سطوح پوسیدگی دندان مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت وجود مواد غذایی بین دندانی، این قسمت­ ها تمیز می ­شود.

۳- سطح تمام دندان ها به فلوراید آغشته می گردد.

مراقبت های بعد از انجام فلوراید تراپی چیست؟


۱- کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهان خود را بشوید.

۲- کودک باید تا نیم ساعت پس از فلوراید تراپی از خوردن و آشامیدن پرهیز کند.

۳- کودک باید تا 24 ساعت پس از فلوراید تراپی از مسواک زدن دندان­ها پرهیز کند.

۴- کودک باید تا 24 ساعت پس از فلوراید تراپی از خوردن غذاهای سفت و داغ پرهیز کند.

آیا فلوراید تراپی عوارض جانبی خواهد داشت؟


اگر فلوراید تراپی تحت نظر دندانپزشک انجام گردد هیچگونه عوارضی نخواهد داشت. اما باید از مصرف خود سرانه آن در منزل اجتناب نمود. بروز مشکل معمولا زمانی است که کودک مقدار زیادی از خمیر دندان یا دهانشویه (یا انواع دیگر فلوراید موجود در بازار مانند ژل فلوراید) را ببلعد، البته این حالت به ندرت اتفاق می افتد. به هر حال در صورتی که چنین مشکلی بروز نمود و علایمی نظیر دل درد و تهوع مشاهده شد به کودک شیر بخورانید و در صورت عدم بهبودی به بیمارستان مراجعه کنید.

محصولات مربوط به دندانپزشکی زیبایی در کشور های مختلف و در سطوح کیفی مختلف تولید می شوند، عموما متریال های درجه یک که استاندارد های کیفی را گذرانده باشند و دارای برچسب هولوگرام که نشان دهنده اصالت محصول می باشد هزینه ی بیشتری نسبت به سایرین دارد و در عوض دارای ماندگاری بیشتری نیز می باشند.

 

مهربانی...
ما را در سایت مهربانی دنبال می کنید

برچسب : باید,ها,و,نباید,های,ارتودنسی,دندان,باید ها و نباید های لمبنت دندان, نویسنده : کاووسی فر fsttudentt بازدید : 235 تاريخ : چهارشنبه 23 آبان 1397 ساعت: 1:18

لینک دوستان

خبرنامه